Uit de radio schalt de top 2000. Heerlijk op de achtergrond. Een decor op de Tweede Kerstdag 2020 onder een regime van strenge coronaregels. Anders dan anders, maar niet persé minder. Muziek, die van alle tijden wordt genoemd en nostalgische gevoelens oproept. Muziek dus evenzeer die aan voorbije tijden gekoppeld is.
Er zijn nummers die sterk met de (politieke) geschiedenis verbonden zijn, die in de tijd passen. Ik moest denken aan de Franse chansonnier Gilbert Bécaut, Sting en David Bowie, die nummers uitbrachten over onze omgang met de Russen in de afgelopen decennia. Bécaut zingt in de jaren zestig over de gids Nathalie die hem in Moskou rondleidt. “La Place Rouge était vide…”, over het mausoleum van Lenin, chocolade drinken bij café Puskin en praten over de Oktoberrevolutie van 1917, die we tegenwoordig vooral de Russische Revolutie noemen. Een Frans verzoenend gebaar in de periode van de Koude Oorlog. Decennia later, toen de nucleaire afschrikking van Oost en West door de neutronenbomontwikkeling een nieuwe dimensie aan de Koude Oorlog toevoegde schreef Sting het lied “Russians”, veelzeggend beginnend met een tikkende klok. Sting noemt Reagan en Chroestjov en geeft aan de beide tegenovergestelde maatschappijvisies( Kapitalisme versus Communisme) niet te waarderen. “I don’t subscribe to your point of vue. There’s no such thing as a winner of the war. Its a lie we don’t believe anymore”. Zijn hoop richt zich op de gewone Russische burgers: “I hope the Russians love their children too”.
Vlak voor de val van de Berlijnse Muur ( 1989) brengt Bowie het al in 1977 verschenen lied “Heroes” in Berlijn ten gehore. Niet veel later valt de muur. Komt er met de val van de muur een einde aan de Koude Oorlog? We wilden het zo graag geloven: “we could be heroes, just for one day”.
Hoop moet je altijd koesteren, maar de Russische inmenging in de Amerikaanse Presidentsverkiezingen in 2016, het uit de lucht schieten van de MH17, de annexatie van De Krim en de vergiftiging van politieke tegenstanders van Poetin lijken niet de ingeslagen weg naar vreedzame coëxistentie te bevorderen. Misschien kan muziek voor verbroedering zorgen en de nog steeds voortdurende dreiging van de Koude Oorlog doen afnemen.
De Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen is wel een dingetje. Is het waar, of niet? Trump zou er profijt van hebben gehad en er van af hebben geweten. Trump zelf ontkent en noemt het “fake news” De onderzoekers heeft hij zelf benoemd en ook weer ontslagen. Hij is bovendien niet in zijn eerste leugen gestikt ( volgens factchequers al meer dan 12000!) en is daardoor een onbetrouwbare bron. Het kan natuurlijk dat hij per ongeluk in deze kwestie de waarheid heeft gesproken, maar hij heeft de schijn tegen. Het gaat vast nog een staartje krijgen.
Als er consequent wordt gelogen ontstaat de waarheid uit de ontkenning, maar consequent zijn is wellicht ook voor chronische leugenaars niet haalbaar.
Recente reacties