In Nederland bestaat een club die zich aanvankelijk ‘Viruswaanzin’ noemde , maar later overstapte naar de naam ‘Viruswaarheid’. De club is van mening dat corona een griepje is en bestookt de rechtbank om de haverklap met aangespannen procedures. Gisteren een hele heisa om de wettelijke basis van de Avondklok. Eerder ook al om de anderhalve meter samenleving. Complotdenkers die, net als alle andere Nederlanders, toegang hebben tot alle geneugten van onze rechtstaat. Of corona nu een griepje genoemd wordt, of niet, het is hoe dan ook een medische kwestie. In dit geval gaat de advocaat op de stoel zitten van de dokter en geeft aan dat hij beter medisch onderlegd is. Of liever: de advocaat van de club Viruswaarheid is geen advocaat in de zin der wet. Hij staat niet in het register, omdat hij aan dat systeem (ook) niet wil meedoen.

De Avondklok, door een meerderheid van de Tweede Kamer goedgekeurd, dreigde even te worden opgeheven en de aanklagers verheugden zich al op volle pleinen met deinende en hossende mensen. Dat ging vooralsnog niet door. In hoger beroep bepaalde de rechter, dat het belang van de Nederlandse Staat hoger moest worden aangeschreven, dan het belang van de club van de aanklagers.

We kennen in ons land een spreekwoord, dat zegt, dat de vlag de lading moet dekken. Ik zou derhalve de club aanklagers aanraden de naam maar weer te veranderen in ‘Viruswaanzin’. Dat komt dichter bij de waarheid.