Een jaar geleden werden we opgeschrikt door berichten uit China over een dodelijk virus, dat vooral woedde in de stad Wuhan. Het virus werd corona genoemd, ook wel COVID 19, en de besmettelijkheid was zeer groot, want ging van mens tot mens, al werd een dode vleermuis al gauw als de grote aanstichter gebrandmerkt. Binnen een maand verspreidde zich het virus tot een pandemie. Vooral ouderen behoorden, net als bij de ‘normale’ griepuitbarstingen tot de slachtoffers, maar veel was nog onbekend. We hadden nog nauwelijks cijfers en statistieken.

We zijn nu een jaar verder en de pandemie is nog verre van uitgewoed. Er zijn al meer dan een miljoen doden te betreuren wereldwijd. Overheden doen wat ze kunnen, zorgmedewerkers draaien al veel te lang te veel overuren. Het grote probleem is , dat er geen precedent is, waar we in onze maatregelen aan zouden kunnen refereren. Afstand houden, thuiswerken, mondkapjes, sluiten van scholen, horeca en niet-noodzakelijke winkels, zijn de maatregelen die het meest in het oog springen. Allemaal gericht om zoveel mogelijk contact tussen mensen te vermijden. Overal ter wereld worden dit soort van maatregelen getroffen: Australië, Zuidoost Azië, Afrika, VS, Groot Brittanië, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, China, België en waar niet? De economie draait wereldwijd op waakstand, overheden tasten diep in de buidel om bedrijven en instellingen in de been te houden. Medici, virologen en andere wetenschappers hebben over de hele wereld contact met elkaar om een goed bestrijdingsmiddel te vinden en te ontwikkelen. Al een jaar lang is ‘corona’ hét nieuwsitem in de media. Iedereen heeft er mee te maken. Met name de zorgmedewerkers staan al veel te veel en te lang onder grote druk.

Het virus is vijf keer dodelijker dan een ‘normale’ griep. We kunnen nauwelijks  meer bij onze dierbaren op bezoek. In verschillende landen is een complete lockdown van kracht, andere stellen een Avondklok in. De overheid is veel te pessimistisch en moet de mensen een uitzicht bieden, horen we in november; de minister is veel te optimistisch, want het is nog niet onder controle horen we in februari 2021. De ontwikkelingen volgen elkaar net zo snel op als de meningen en verwijten van Jan en Alleman. Een vaccin is met stoom en kokend water ontwikkeld. Nu nog allen inenten. We maken overal een sportwedstrijd van. Wie krijgt de meeste vaccins, welke werkt het beste en wie spuit het snelst? Iedereen lijkt te snakken naar de terugkeer naar het normale leven, maar de overgrote meerderheid begrijpt de noodzaak van maatregelen en houdt zich aan de voorschriften. Velen beseffen, dat corona een nooit eerder geziene heftigheid in de wereld teweeg brengt. Velen hebben al dierbaren aan de pandemie verloren. In de VS al bijna 450.000 mensen; in Nederland zo’n 15.000. Het gaat allemaal nog wel even duren voordat we weer normaal de deur uit kunnen.

De hele wereld heeft er mee te maken, behalve WC-eend. Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Uit eigen onderzoek van Forum voor Democratie is gebleken,  dat iedereen het fout ziet. Corona is een soort griepje. “Ik beschouw het coronabeleid als een van de grootste vergissingen die ik heb gezien. Een van de grootste dwalingen die mensen hebben bevangen”, aldus Thierry Baudet in De Volkskrant van maandag 1 februari. Het gelukkige toeval wil dat alle knappe koppen bij Forum zitten. De hele familie WC-eend is er aanwezig. En wat blijkt: klimaatopwarming is ook niet zo’n probleem, Nederland is , net als Engeland, beter af buiten de Europese Unie, boeren worden ten onrechte in een stikstofmanie betrokken en Trump is zo gek nog niet. Baudet pleit er voor om – inzake vermeend antisemitische uitlatingen van wat jonge aanhangers – niet alles zo letterlijk te nemen. WC-eend heeft het zelf onderzocht en zie: niks aan de hand.

Terwijl de hele wereld het afgelopen jaar steeds meer de ernst van corona is gaan inzien, maakte Baudet precies de omgekeerde ontwikkeling door: in eerste instantie pleitte hij voor een harde lockdown, maar nu vindt hij dat schadelijk. “When the facts change, so does my opinion. In het begin werd corona ingedeeld in de categorie ebola. Terwijl het thuishoort in de categorie griep”, aldus viroloog, pandemiedeskundige, natuurwetenschapper, klimatoloog, chemicus, jurist en historicus Baudet. De hele wereld is gek geworden, maar wij boffen toch maar met zo’n visionaire leider.

Benieuwd hoe de geschiedschrijving over corona er over enige jaren haar licht over zal laten schijnen. Ik zou het met een voetnoot afdoen.